Bon dia!
Voldria dedicar la peça d’avui als meus primers
mestres de jazz: el trompetista Ricard Gili, el pianista Jimmy Rena i la
guitarrista Mano Laroque.
Quan se’m va encomanar el virus del jazz, durant tres
anys vaig anar un cop per setmana a casa el Ricard, als seminaris que feia
sobre l’essència i la història del jazz clàssic, i ell mateix em va anar
aconsellant i guiant quan vam tocar junts a La Guitarra, o amb La Locomotora
Negra o diversos petits conjunts.
En Jimmy i la Mano, fundadors i animadors del club de
jazz La Guitarra des del 1962, havien estat els mestres del Ricard, i van ser
també els meus mestres. Una nit que tocàvem a La Guitarra, a Palafrugell,
durant un descans vaig caçar al vol com en Jimmy deia a la Mano: “T’has fixat
què ha fet l’Oriol, quan hem tocat Sugar? Hi havia alguna cosa, allà!” Jo no
era gaire conscient del que hi podia haver hagut, però vaig intuir que hi havia
passat alguna cosa maca i prometedora, i aquest sentiment em va animar i m’ha
seguit animant a continuar pel camí del jazz, amb ganes d’aprendre’n i confiant
que, quan toco, hi ha alguna cosa genuïna que té ganes d’expressar-se.
Moltes gràcies als meus primers mestres, i també a
tots els músics de qui he anat aprenent tot tocant i parlant amb ells, o
escoltant els seus concerts i gravacions. I que disfruteu amb aquesta del Doc
Cheatham!
Oriol Romaní
Dades de gravació
75/5/2 París - Cheatham, Doc tp; Conners,
Gene tb; Buckner, Ted as; Price, Sammy p; Pruitt, Carl b; Heard, J. C. d.
https://www.youtube.com/watch?v=5BKCLQt6NVw
Uns compassos de Sammy al piano donen pas a
Doc a la trompeta que exposa el tema amb molta delicadesa i després improvisa
com només ell sap fer. Hi ha un intercanvi de frases curtes entre Ted i Doc que
donen pas al piano de Sammy amb la seva energia habitual. Ara és Ted Buckner al
saxo alt, la seva manera de tocar em recorda Benny Carter. Entra Gene amb el
trombó amb gran autoritat. Doc torna a intervenir breument per acabar amb una vibrant improvisació col·lectiva.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada